joi, 7 iulie 2011

Când a început ”Al doilea Război Mondial”?

Dacă ne punem această întrebare și dacă suntem onești, nu putem decât să ajungem la concluzia următoare: nu putem să vorbim exclusiv despre un singur război mondial ci despre două conflicte separate (cei drept ele se influențează reciproc). 
În mod clasic data începerii războiului este 1 septembrie1939, ziua în care Germania a atacat Polonia. Și cu toate acestea războiul este exclusiv european (până în decembrie 1941). La sfârșitul anului 1941, SUA intră în război contra Germaniei... dar cu toate acestea primele confruntări serioase între germani și americani au loc în 1943. Atunci despre ce conflict mondial vorbim? Din 1939 până în 1943 avem un conflict european, iar din acel an sunt implicate în conflict forțe americano-canadiene (mai avem și contingente coloniale, dar ele sunt insignifiante). Deci  în acest caz avem de a face cu un război civil european desfășurat între 1914-1945, în care se implică și armata SUA. În ultimă instanță putem vorbi despre un ”Război european pentru supremație” pentru că scopul conflictului a fost stabilirea unei singure puteri care să controleze spațiul European. Până în acel moment (1914) Europa era controlată de mai multe puteri (Concertul European) și din 1914 până în 1945 s-a încercat ruperea acestui concept și stabilirea unui singur centru al puterii. Ca și o finalitate a acestui conflict, după 1945 apare conceptul de Europa Unită - o entitate politică europeană suprastatală, care are rolul de a împiedica începerea unui nou război civil european prin stabilirea de strânse legături economice între statele europene și prin crearea unui bunăstări a cetățeanului european.
În Asia, în 1939 nu începe nici un război... și în acest caz putem vorbi despre un ”Război asiatic pentru supremație” Între anii 1914-1918 în această regiune nici nu a existat un război serios, aici au fost mai mult niște ”hârjoneli” războinice. Probleme serioase apar doar în 1931 când Japonia atacă China (problema Manciuriei). Acesta este al primul conflict al Războiului asiatic pentru supremație (scopul era controlarea Asiei S-V). Al 2-lea conflict este cel dintre SUA și Japonia și el viza controlarea Asiei de S-E. 
Deci când a început Al doilea Război Mondial? Dacă acceptăm această paradigmă, a războiului mondial, atunci el a început în 11 decembrie 1941, acesta fiind momentul în care SUA declară război Germaniei și Japoniei, astfel conflictele regionale (începute în 1939 în Europa și în 1930 în Asia) devenind mondiale. 
Dacă acceptăm formula ”Războiului pentru supremație” atunci conflictul în Europa a început în 1914 și s-a terminat în 1945. În Asia conflictul a început în 1931 și s-a terminat în 1945.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu