duminică, 31 iulie 2011

Operațiunea Bagration. De ce a fost distrus ”Grupul de Armate Centru”?


  • în acel moment (iunie 1944) armata germană lupta pe trei fronturi : frontul francez, italian și sovietic
  • pe frontul vestic si sudic erau blocați circa 1.500.000 de soldați germani combatanți
  • în 1944 Stavka a decis ca era momentul să riște și să organizeze o ofensivă de vară de mare amploare. Dacă reușeau, ei ajungeau lângă Berlin, dacă eșuau germanii puteau să ajungă în fața Moscovei. 
  • în istoriografie se marșează foarte mult pe șiretenia armatei sovietice (maskirovka). Dar eu vreau să subliniez un alt fapt: conducătorii armatei germane au primit informații false despre poziția și intențiile sovieticilor și astfel au organizat un plan de apărare care folosea mai mult sovieticilor decât germanilor. Wilhelm Canaris și-a demonstrat încă o dată capacitățile... de trădare.
  • din cauza acestor trădări s-a ajuns la următoarea situație: 800.000 de soldați germani urmau să înfrunte circa 2.000.000 de soldați sovietici. 500 de tancuri germane urmau să înfrunte 4000 de tancuri sovietice. 9500 piese de artilerie germane se confruntau cu 24000 de piese de artilerie sovietice și cele 800 de avioane germane se luptau cu 6300 de avioane sovietice.  Rezultatul este evident...
  • dar oare ce s-ar fi întâmplat dacă trupele de pe frontul vestic și sudic ar fi venit pe frontul de est? Ce s-ar fi întâmplat dacă 2.000.000 de germani luptau cu 2.000.000 de sovietici și dacă germanii ar fi avut la fel de multe tancuri ca și sovieticii.
  • Succesul operațiunii Bagration nu tine de genialitatea rusă. Grupul de Armate Centru nu a fost distrus pentru că generalii sovietici erau geniali ci pentru că un om din fruntea spionajului german trăda și dădea informații false generalilor săi.  Planul de apărare german a fost prost conceput și s-a ajuns la situația absurdă în care sovieticii să aibă superioritate de 1/9. Dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru că generalii germani erau incapabili ci pentru că aceștia își făceau planuri pe baza unor informații false.
  • în concluzie putem să spunem că succesul operațiunii Bagration se datorează următorilor factori: retragerea unor unități germane de pe frontul de est pentru a întări frontul vestic,  existența unor cârtițe sovietice în eșaloanele superioare ale spionajului și ale armatei germane

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu