duminică, 31 iulie 2011

Când a fost învinsă Germania?

În ce moment putem considera că Germania a fost învinsă. Sunt mai multe păreri și în general specialiștii sunt împărțiți în două tabere: unii consideră faptul că momentul Stalingrad (1942) a fost decisiv, iar alții cred că bătălia de la Kursk (1943) marchează începutul sfârșitului pentru Wehrmacht.
După părerea mea istoria militară a acestui conflict are trei etape:
  1. septembrie 1939 - decembrie1941: dominația totală germană
  2. decembrie 1941 - iunie 1944: remiza sovieto-germană
  3.  iunie 1944 - mai 1945: dominația totală aliată
1. În această perioadă vorbim despre invazia Poloniei, Norvegiei, Franței și a țarilor balcanice. Tot atunci forțele germane invadează URSS-ul și acestea ajung în fața Moscovei.  Armata germană câștigă bătălie după bătălie și se pare că nimic nu poate sta în calea ei. Această perioadă este caracterizată de o dominație totală germană.
2. În decembrie 1941 armata germană este oprită în fața Moscovei, după acest moment urmând o contraofensivă sovietică. În 1942 are loc bătălia de la Stalingrad și aici avem același scenariu. Trupele germane înaintează, până când ofensiva își pierde din putere și are loc contraofensiva sovietică. Același lucru se întâmplă în 1943 la Kursk. Această perioadă este caracterizată printr-o remiză militară. Germanii nu au puterea să învingă definitiv Armata Roșie iar sovieticii nu pot organiza ofensive contra germanilor (doar contraofensive locale). În aceste trei bătălii principale (Moscova, Stalingrad, Kursk) nu avem un câștigător clar ci putem vorbi despre o remiză. Germanii nu-și ating scopurile și nici sovieticii nu au puterea să pună în pericol cu adevărat Wehrmachtul.
3. În iunie 1944 au loc două evenimente esențiale : invazia din Normandia și operațiunea Bagration. Rezultatul este dezastruos pentru armata germană. În vest ei pierd Franța iar în est Grupul de armate Centru este distrus. Acesta este momentul în care putem considera că armata germană a pierdut războiul. Tot acum putem să observăm faptul că Armata Rosie desfășoară prima sa ofensivă (până atunci a efectuat doar contraofensive) iar armata germană pentru prima data nu desfășoară o ofensivă de vară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu