joi, 30 iunie 2011

A fost războiul dintre anii 1939-1945 un ”conflict mondial”?

La școală suntem învățați faptul că 2RM (voi folosi această prescurtare pentru a desemna ”Al doilea Război Mondial) a început odată ce Germania a invadat Polonia (septembrie 1939) și a încetat odată cu capitularea Japoniei (august 1945). 
Dar studiind această problemă, am observat faptul că noi vorbim despre două războaie pe care le-am reunit sub cupola unui singur conflict. Conflictul din Europa nu a avut nici o legătură cu cel din Orient. Într-adevăr Germania și Japonia au fost aliați în ”Pactul Anti-komintern”(noiembrie 1936) și Pactul Tripartit (septembrie 1940), dar această cooperare politico-militară între cele două state aliate nu a existat. Alianța dintre ele era pur formală... ba mai mult decizia niponă de a ataca Pearl Harbour și de a începe o ofensivă în sud era contraproductivă pentru Germania. Era de preferat ca Japonia să atace URSS-ul, pentru a-și ajuta aliatul. Ea nu face acest lucru, ci atacă un stat care se afla în stare de neutralitate, astfel că pe lista dușmanilor Axei se adaugă încă un stat: USA.
De aceea împărțirea în Primul Război Mondial și al Al doilea Război Mondial este falsă. 2RM este o urmarea 1RM și trebuie să privim aceste două conflicte din perspectiva unui ”Războiul european pentru supremație” și a unui ”Război asiatic pentru supremație”. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu